top of page

Medverkande 2016 – Otello

Regi av Anelia Kadieva Jonsson

Anelia är utbildad teaterregissör och har arbetat i operabranschen i snart 20 år med många av världens främsta regissörer som David Pountney, Richard Jones, Kasper Holten, Graham Vick, Stein Winge och Stephen Langridge. 

Anelia är född i Stockholm i en musikalisk familj. Efter Adolk Fredriks musikklasser och Kungsholmens mu-sikgymnasium studerade hon psykologiinnan innan hon flyttade till London där en treårig regiutbildning på Rose Bruford College ledde till en Bachelor of Arts. Hon har haft flera regiuppdrag i England och år 2000 gjorde Anelia sin operaregidebut med "Porgy and Bess på Wexford Opera Fest-

ival. Sedan dess har hon arbetat frilans som biträdande regissör i över 50 operauppsättningar i Sverige och Europa. Att hon talar sex språk flytande har varit till hjälp då hon flitigt engagerats utomlands, t.ex på Bayerische Staatsoper, Opera North, English National Opera, Zürich Opera, Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Bregenz Opera Festival. Sedan 2006 är hon anställd på Malmö Opera men fortsätter att regelbundet arbeta internationellt. Hon har ansvarat för regin av åter-uppsättningar på operahus såsom Hamburg Opera, Opera Lorraine i Nancy, Malmö Opera, San Carlo Operan i Neapel

och Poznan. Hon har även översatt en opera av Weinberg ("The Madonna and the Soldier") från ryska till engelska. Anelia har debuterat även som librettist, efter att ha initierat och skrivit librettot till familjeoperan "Snödrottningen" (Malmö Opera, 2016).

Medverkande solister

Otello – Francisco Almanza, tenor

Francisco Almanza, född i Chihuaha City , Mexico, avslutade sin utbildning på Shepherd School of Music på Music at Rice University i Houston. Texas. Han har deltagit i avancerade operaprogram på Chautauqua Opera Studio, Houston Grand Opera Studio, Sarasota Opera Apprentice Program, Pittsburgh Opera Center och San Francisco Opera's prestigfyllda Merola Opera Program. Hans rolldebut med Merola Opera Program var Don José, vilken han har sjungit över 50 gånger, med Western Opera Theater, Anchorage Opera, West Bay Opera, Erzgebirgische Theater und Orchester och Theater Görlitz. Francisco har deltagit i mästarkurser med artister som Mme Regine Crespin, Dame Joan Sutherland, Thomas Hampson, Renata Scotto, Carol Vaness, Justin Diaz, Martin Isepp och Donald Runnicles. År 2015 sjöng han rollen som Enzo i Operafabrikens La Gioconda.

Iago – Bengt Krantz, baryton

Bengt Krantz är utbildad vid Operastudio 67 1971–1974 och Statens Musikdramatiska skola 1974-1977. Har gjort ett 100-tal roller och arbetat vid bland annat Folkoperan, Kungliga Operan, Värmlandsoperan, Norrlandsoperan och Malmö Opera. Bland rollerna kan nämnas Falstaff, Rigoletto, Macbeth, Jag i Livet med en idiot, Mefistofeles i Faust, Amonasro i Aida, Germont i Traviata, Scarpia i Tosca, Rance i Flickan från Vilda Västern, Sharpless i Madame Butterfly, Ping i Turandot, Tonio i Pajazzo, Sulpice i Regementets dotter, Talaren och Papageno i Trollflöjten, de fyra basrollerna i Hoffmanns äventyr, The Old Doctor i Vanessa, Emanuel Swedenborg i Hemligheter, Don Alfonso i Cosi Fan Tutte, Don Magnifico i Askungen, Gerard i Andrea Chenier, Figaro i Barberaren i Sevilla och Barnaba i La Gioconda. Sedan säsongen 2007/2008 fast anställd solist vid Malmö Opera. Är ordförande för Jussi Björling-sällskapet sedan 2005. Har mottagit Svenska Dagbladets Operapris och tidskriften Operas Birgitpris och OVIS Orfeusstatyett.

 

www.bengtkrantz.se

Desdemona – Leena Malkki, sopran

Leena blev tidigt uppmärksammad som barnsolist. Hon har fått sin klassiska utbildning huvudsakligen i Frankrike och Paris, där hon var elev för Robert Delmas, Raphael Sikorski och David Jones på den privata sångskolan Laboratoire de la Voix. Hon har sjungit roller som Grevinnan i Figaros Bröllop, Donna Elvira i Don Giovanni, Elisabetta i Maria Stuarda, Vitellia i Titus Mildhet och titelrollen Gioconda i La Gioconda. Hon arbetar som frilansande sopran och producent för Operafabriken sedan 2011.​

Cassio – Marcus Birgersson, tenor

Marcus Birgersson är uppvuxen i Falkenberg och är utbildad på Operaakademiet i Köpenhamn där han tog examen 2015. han har tidigare studerat sång på Vadstena Folkhögskola och Musikhögskolan i Malmö. Marcus har tidigare sjungit roller som 1:e Präst i Mozarts Trollflöjten vid Det Konglige Teater, "S" i Siegumfeldts nyskrivna opera Trappen till helvede på Takkelloftet, Tebaldo i Operafabrikens uppsättning av Romeo & Julia (I Capuleti e i Montecchi) och medverkat som körsångare i Opera Hedelands uppsättning av La Traviata. Marcus har även medverkat som solist i ett flertal konsertanta verk såsom Mozarts Requiem och Beethovens 9:e Symfoni, samt är fast anställd i Danmarks Radio Koncertkoret.

Roderigo – Henrik Lagercrantz, tenor

Utbildad i England på Birmingham Conservatoire, har uppträtt i en mängd operor och uppsättningar. Han spelade Berthold Hipposchitz i världspremiären av Scoring a Century skriven och regisserad av Keith Warner, Le Dancaire i Carmen på Malmö Opera , the Earl of Leicester i Maria Stuarda och Prins Ahmed i Tusen och en natt. På senare år en populär Oratoriesångare, han har sjungit tenorpartierna i bl a Mozarts Requiem, Händels Messias och Stabat Mater Av A Dvorak. Henrik var en av upphovsmännen till operan Trollguld som uruppfördes på Malmö Opera 2009. 

 

www.henriklagercrantz.se

Emilia – Ingeborg Børch, mezzosopran

Ingeborg utexaminerades som solist på Operahögskolan vid Kgl. Danske Musikkonservatorium och Royal Academy of Music i London. Hon debuterade 2010 vid Det Kongelige Teater som 4 Magd i Richard Strauss Elektra och hade under 2012 sin rolldebut som Carmen i Bizets opera med samma namn med Det Kongelige Teater på turné. Hon har även sjungit med Guidopera, med vilken hon har sjungit rollerna som Flora (La Traviata) Suzuki (Madame Butterfly), Mercedes (Carmen), och Gianetta (Kärleksdrycken). Andra roller är Maria med Det Fynske Opera, Opera Centers föreställning av Piazzollas tangoopera Maria de Buenos Aires, Eva i Paul Schwartz nyskrivna opera Orpheus 68. Hon sjöng också rollen som Laura i Operafabrikens produktion av " La Gioconda "förra sommaren. 

 

www.ingeborgboerch.dk​

Lodovico/Montano – Dmitriy Li, basbaryton

Dmitriy är fäktmästaren och operasångaren som 2007 lämnade hemstaden Tasjkent i Uzbekistan för en permanent karriär i Sverige. I bagaget hade han då förutom musikalisk bildning även en framgångsrik karriär som fäktare, och han har i Sverige undervisat på elitnivå. Den musikaliska karriären inleddes tidigt vid pianot, vilket ledde vidare till studier i akademisk sång vid både musikhögskolan och Statliga Konservatoriet i Tasjkent. År 2004 tog han examen som operasångare, och debuterade snart med titelrollen i Rossinis Barberaren i Sevilla på Tasjkents Statliga Opera. Sedan dess har han gjort bland annat Figaro i Mozarts Figaros bröllop och Ben i Menottis The Telephone. Därutöver har Dmitriy synts på en mängd konsertscener och galakonserter i bland annat Sverige, Ryssland, Kazakstan och Uzbekistan.

Ensemble

Bianca/Kör– Frances Catherine Tomazdotter

Frances har sjungit i kyrkokör sedan sexårsåldern, fortsatte på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm och har efter skoltider varit inriktad på klassisk sång och barock. Hon har även studerat drama och gör kontinuerligt musikaliska samarbeten med artister runt om i världen inom många olika genrer, från klassiskt till dark wave, eteriskt och ambient.

Kör– Onerva Kyläsalo

Onerva är utbildad vid Den Kongelige Danske Musik-konservatorium och Conservatoire Supérieur de Musique et de Danse de Lyon med violin som huvudämne, och har arbetat 2006-2008 i Malmö Operaorkester. Sedan 2008 studerar hon sång under ledning av Karin Mang Habashi. 

Kör– Per Erik Svensson, basbaryton

Per Erik är en man med en stor passion för scenkonst i alla dess former. Frilansande skådespelare och sångare, men arbetar även scentekniskt med scenografi, ljus/ljud, illusioner, rekvisita, regi och koreografi. Klassiskt skolad av Tjelvar Hovstadius, Mogens Dam (Musikhögskolan i Malmö), Susanne Ronner-Larsson (via Glimåkra fhsk), Maritha Holmlind Paulson och Håkan Falk (via Sundsgårdens fhsk).

Dirigent & instrumentalister

Dirigent – Magnus Larsson

Magnus (f. 1992) bor i Stockholm, där han studerar orkesterdirigering vid Kungl. Musikhögskola. Han blev i 2014 utbildad organist och är dessutom också tonsättare och pianist. Förutom den verkställande musiken, är Magnus också klassisk radiopratare och föreläsare. Magnus har dirigerat flera orkestrar och föreställningar, bland annat i Hoffmans Äventyr på Folkoperan i Stockholm och som operettedirigent på Hofteatret i Köpenhamn, samt dirigerat flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Han har varit dirigent för Köpenhamns unga Stråkar och hade under sommaren 2015 stor succes, där han var assisterande dirigent vid Copenhagen Opera Festival. Av kommande operor han ska dirigera de kommande år är värd att nämna Offenbach's "La Belle Hélène", Weyse's "Sovedrikken" och Mozart's "Cosi fan Tutte", förutom kör- och orkesterkonserter.

Violin 1 – Paul Slawik

Paul har gått Musikerlinjen på Musikhögskolan i Malmö, varav ett utbytesår på det Jyske Musikkonservatorium i Århus och därefter Postgraduate studier på Royal College of Music i London. Han är numera verksam som frilansmusiker i Skåneregionen i orkestrar som Malmö Operaorkester, Malmö Symfoniorkester och Helsingborgs Symfoniorkester. Han har även spelat i Västerås Sinfonietta och Nordiska Kammarorkestern. På senare tid har han medverkat på Folkoperan i produktioner som La Traviata, Carmen Moves och nu till hösten, Satyagraha av tonsättaren Philip Glass.

Violin 2 – Holger Petersen

Född och uppvuxen i Helsingborg (där hans far, Mogens Petersen, under 25 år tillhörde violastämman i Helsingborg Synfoniorkester), numera bosatt i Ängelholm, är han verksam som frilansande violinist i olika sammanhang. Från att tidigare ha undervisat på kommunala musikskolor i Helsingborg, Höganäs och Halmstad och vikarieat i ett flertal synfoniorkestrat i hela Sverige,  samt i Göteborgs och Ystadsoperans Kapell, ger han numera egna konserter både med orkester och i olika kammarmusikaliska konstellationer. Han tillträder inom kort konsertmästarposten i Kammarorkester 2001 i Lund. 

Viola – Mimmi Levander

Mimmi började sin musikaliska bana vid 5 års ålder i en suzukigrupp i hemstaden Luleå. Vid 16 års ålder bytte hon från fiol till viola och efter gymnasiet fortsatte violastudierna på Ingesunds Folkhögskola. 2008 började Mimmi musiker-utbildningen vid Musikhögskolan i Malmö, där hon studerade för Marcus Falkbring och senare på masternuvå för Rafael Altino. Efter avslutade masterstudier arbetar Mimmi nu som frilansmusiker med bas i Skåneregionen, där hon bl.a. arbetat i Malmö Synfoniorkester, Helsingborgs Synfoniorkester och i mindre ensembler.

Cello – Mariana Ottoson

Marian Ottoson jobbar som frilansande cellist och som cellolärare på Conservatorio de Lisboa och Conservatorio de Musica da Metropolitana i Lissabon (Portugal). Hon samarbetar ofta med Orquesta Gulbenkian, Orquestra Metropolitana och Orquestra de Câmara de Cascais e Oeiras. Mariana började spela cello på Kulturskolan i Lund som 8-åring hos Hans Sandborg. 2003 vann hon Guldpriset i Berlingske Tidendes Klassiske Musikkonkurrense. Senare fortsatte hon sina studier för Niels Ullner på Det Fynske Musikkonservatorium, Hannu Kiiski på Sibeliusakademien och tog sin masterexamen på Musikhögskolan i Malmö med Mats Rondin som lärare. 

Klarinett – Jorge Camacho

Jorge Camacho började spela klarinett vid 10 års ålder. Tidigt vann han första priset i Premio Jovens Clarinetistas och i Premio Jovens Musicos i sitt län, Setúbal (Portugal). Han studerade sedan vidare och tog sin bachelorexamen med Nuno Silva och Étienne Lamaison som lärare. Idag är Jorge klarinettist i Orquestra Metropolitana i Lissabon sedan 2006. Han studerade dirigering för Jean-Marc Burfin och verkar även som dirigent för blåsorkestrarna på det nationella konservatoriet och för Orquestra Gerção Municipal de Lisboa (El Sistema).

Oboe – Maria Lundbak

Maria Lundbak har tagit sin bachelorexamen på Musik-högskolan i Malmö för oboisten Bjørn Carl Nielsen. I augusti ska hon börja sina masterstudier på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Maria är en aktiv frilansmusiker i kammarmusik. och orkestersamhang i både Sverige och Danmark.

Horn – Jake Maczynski

Jakub bor sedan 6 år tillbaka i Malmö, där han ägnar sig helhjärtat åt musik. Dessförinnan bodde han i Kanada där han är född och uppvuxen. Han tog sin kandidatexamen i horn vid Musikhögskolan i Malmö våren 2015 och nu studerar han vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Jakub är en aktiv frilansare och har medverkat i bl.a. Malmö Operaorkester, Copenhagen Phil och Helsingborgs Synfoni-orkester. Våren 2016 var han agerande hornist på uppsättningen av "Drottningens Julsmycke" på Malmö Operas Verkstad och har även turnerat i Sverige, Danmark och Finland tillsammans med Guidopera.

Contrabas – Viktor Auregård

Arrangemang – Fredrik Gustavsson

Fredrik är frilansande arrangör/kompositör utbildad på Musikhögskolan i Malmö och S:t Sigfrids Folkhögskola. Han har arrangerat musik till Malmö Opera, Svenska Kammarorkestern i Örebro och Jönköping Sinfonietta. Han har skrivit filmmusik, teatermusik, dirigerat blås- och symfoniorkestrar samt är verksam kapellmästare och musiker. Fredrik har arrangerat musik till SCORE (a.k.a. Joystick) som producerar de populära TV-spelskonserterna runtom i Sverige. Genom SCORE har Fredriks arrangemang bl. a. spelats av Göteborgssymfonikerna, Malmö Symfoniorkester och Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall. Sedan 2013 är Fredrik konstnärlig ledare och dirigent för Hemvärnets Musikkår i Helsingborg och Öresunds Musikkår (Malmö). 

Instudering och musikalisk coaching – Elena Jordan Ljungkvist

Elena är diplomerad vid Prags Musikaliska Akademi 1984 med ”Master of fine Arts”, vid konservatoriet i S:t Petersburg samt genom mästarklasser vid Liszts Musikaliska Akademi i Weimar. Hon är pristagare i Fryderyk Chopin Piano Competition i Marienbad 1980. Hon har varit verksam som konsertpianist, kammarmusiker och ackompanjatör i de flesta europeiska länder samt i Japan. 1984 fick hon fast tjänst på Konservatoriet i Prag och 1986 även på Prags Musikaliska Akademi. Elena arbetade 1988-1990 i Finland och sedan 1990 är hon bosatt i Sverige. Åren 2000-2008 var hon regelbundet anlitad som en av officiella ackompanjatörer vid Internationale Carl Nielsen Konkurrence. Hon är anställd som instuderare och repetitör på Malmö Opera och sedan 2008 också på Malmö Musikhögskola som instuderingslärare

Repetitör – Anna Hytönen

Anna började sina piano studier i nioårsåldern vid Kuula-institutet i Vasa, Finland. Som första pianoläraren hade hon Hans Seppelin, som gjorde det möjligt att börja professionella studier senare och det gjorde hon i år 2009 i Tammerfors yrkeshögskola. På våren 2014 tog hon examen med Heini Kärkkäinen och fortsatte på samma höst till Estland att studera i master utbildning vid Estniska Musik- och Teaterakademin i Tallinn. Där studerar hon fortfarande med Helin Kapten, ackompanjemang som sitt huvudämne. Våren 2016 tillbringade Anna som utbytesstudent i Malmö och studerade ackompanjemang med Olle Sjöberg. Anna gillar att jobba med sångare och har gjort det inom och utanför skolor, hon har t.ex. jobbat som ackompanjatör i Ahjola Medborgarinstitut i Tammerfors och repetitör i några operaproduktioner i Tammerfors yrkeshögskola och TTT-Teater i Tammerfors. Hon spelar regelbundet konserter med pianotriot Havina eller med andra instrumentalister.

Repetitör – Dominik Wizjan

Produktion

Producent – Leena Malkki

Leena är grundare till Operafabriken och har sedan år 2010 arbetat som producent för Operafabrikens föreställningar och konserter. Hon är även frilansande sopran.

Produktionsledare – Maria Hegborn

Med en utbildning inom grafisk formgivning på Istituto Canossiano i Verona (Italien), samt en kandidatexamen i medieutbildningen Produktionsledare-Media på Malmö Högskola, frilansar Maria som produktions- och projektledare, grafisk formgivare, fotograf och illustratör.  Maria har samarbetat med Operafabriken sedan 2012.

Regiassistent – Viktor Schlemlein

Kostymdesign – Joakim Jonsson

Joakim läste Hantverk Skrädderi på gymnasiet och har senare läst klassiskt dam- och herrskrädderi på Textilhögskolan i Borås. Efter gymnasiet flyttade han till Stockholm där han jobbade på en syateljé i nästan fyra år och där han fick bl.a. sy historiska kläder, fetischkläder i läder, lack och gummi, scenkostymer, kläder till Melodifestivalen, maskotdräkter och mycket annat. 2005 startade han sitt företag, Artwork of Sweden, i Landskrona. Han drev ändringsateljé och sydde upp kläder på beställning och utvecklade sitt eget designande. Efter en utbildning i Borås, 2006, flyttade Joakim till Malmö och fick jobb som påklädare på Malmö Opera. 2009 jobbade han i London som couture-skräddare för Vivianne Westwood. Han sydde klänningar till hennes privatkunder (bl.a en dräktjacka till Prins Charles fru, Camilla Parker Bowles). 2011 fick han fast jobb som kostymtekniker på Malmö Opera, där han idag jobbar. Joakim håller även även kurser i dräkthistoria, korsettsömnad och draperingsteknik. Våren 2015 var han kostymör till Freuds anatomiska teater, en nyskriven balett på Kungliga Operan i Stockholm.

Kostymtillverkning – Maria Tapper

Kostymtillverkning – Tania Garcia Olmedo

Kostymtillverkning – Eva Hovbrand

Scenografi/Ljus – Per Erik Svensson

Per Erik arbetar scentekniskt med scenografi, ljus/ljud, illusioner, rekvisita, regi och koreografi. Han har en gedigen erfarenhet från både tv och teater.

bottom of page