top of page

Medverkande 2016 – Romeo & Julia

Regi av Per Erik Svensson

Per Erik är en man med en stor passion för scenkonst i alla dess former. Frilansande skådespelare, sångare och regissör, som arbetar även scentekniskt med scenografi, ljus/ljud, illusioner, rekvisita och koreografi. Klassiskt skolad av Tjelvar Hovstadius, Mogens Dam (Musikhögskolan i Malmö), Susanne Ronner-Larsson (via Glimåkra fhsk), Maritha Holmlind Paulson och Håkan Falk (via Sundsgårdens fhsk). 

Medverkande solister

Giulietta – Hanna Wåhlin, sopran

Hanna Wåhlin är utbildad vid Opera-akademiet i Köpenhamn och Guildhall School of music and Drama, London. Hon debuterade som Md Lidoine i Dialouges des Carmelites på Operan i Köpenhamn 2010. Sedan dess har hon tolkat ett flertal roller runtom i Europa bl.a. Fiordiligi (Cosi fan Tutte), La Contessa (Le Nozze di Figaro), Desdemona (Otello) och Jorun (Jorun orm i öga). Hon är även en eftertraktad konsertsångerska med specialisering inom den Skandinaviska sångrepertoaren. 2012 mottog hon Stenhammarpriset i Stenhammar International Singing Competition. Hon har mottagit Joel Berglunds stipendiet och 2013 fick hon Östgöta Gille stipendiet för hennes tolkning av rollen som Jorun i operan Jorun orm i öga skriven av Marie Samuelsson och Kerstin Ekman som uruppfördes på Vadstena Slott.

Romeo – Leena Malkki, sopran

Leena blev tidigt uppmärksammad som barnsolist. Hon har fått sin klassiska utbildning huvudsakligen i Frankrike och Paris, där hon var elev för Robert Delmas, Raphael Sikorski och David Jones på den privata sångskolan Laboratoire de la Voix. Hon har sjungit roller som Grevinnan i Figaros Bröllop, Donna Elvira i Don Giovanni, Elisabetta i Maria Stuarda, Vitellia i Titus Mildhet och titelrollen Gioconda i La Gioconda. Hon arbetar som frilansande sopran och producent för Operafabriken sedan 2011.​

Tebaldo – Marcus Birgersson, tenor

Marcus Birgersson är uppvuxen i Falkenberg och är utbildad på Operaakademiet i Köpenhamn där han tog examen 2015. han har tidigare studerat sång på Vadstena Folkhögskola och Musikhögskolan i Malmö. Marcus har tidigare sjungit roller som 1:e Präst i Mozarts Trollflöjten vid Det Konglige Teater, "S" i Siegumfeldts nyskrivna opera Trappen till helvede på Takkelloftet, Tebaldo i Operafabrikens uppsättning av Romeo & Julia (I Capuleti e i Montecchi) och medverkat som körsångare i Opera Hedelands uppsättning av La Traviata. Marcus har även medverkat som solist i ett flertal konsertanta verk såsom Mozarts Requiem och Beethovens 9:e Symfoni, samt är fast anställd i Danmarks Radio Koncertkoret.

Capellio – Dmitriy Li, basbaryton

Dmitriy är fäktmästaren och operasångaren som 2007 lämnade hemstaden Tasjkent i Uzbekistan för en permanent karriär i Sverige. I bagaget hade han då förutom musikalisk bildning även en framgångsrik karriär som fäktare, och han har i Sverige undervisat på elitnivå. Den musikaliska karriären inleddes tidigt vid pianot, vilket ledde vidare till studier i akademisk sång vid både musikhögskolan och Statliga Konservatoriet i Tasjkent. År 2004 tog han examen som operasångare, och debuterade snart med titelrollen i Rossinis Barberaren i Sevilla på Tasjkents Statliga Opera. Sedan dess har han gjort bland annat Figaro i Mozarts Figaros bröllop och Ben i Menottis The Telephone. Därutöver har Dmitriy synts på en mängd konsertscener och galakonserter i bland annat Sverige, Ryssland, Kazakstan och Uzbekistan.

Lorenzo – Emil Lundqvist, basbaryton

Emil är uppvuxen i Västerljung utanför Stockholm. Tidigt väcktes ett intresse för musikdramatik då han som barn medverkade i ett flertal operor med SödertäljeOperan under ledning av Giovanni Impellizzeri. Detta ledde Emil vidare till klassiska sångstudier vid Lilla Akademiens Musikgymnasium. Därefter följde studier vid Vadstena Folkhögskolas musiklinje och på Musikhögskolan i Malmö, där han även kommer att fortsätta till hösten.

Ackompanjemang

Piano – Ilpha Kozhabekova

Ilpha är utbildad konsertpianist vid Moskvakonservatoriet där så många av de senaste hundra årens berömda pianister har fostrats, som Rachmaninov, Asjkenazi, Gavrilov, Pletnev, Kern, Richter och Sofronitskij. Idag studerar hon för professor Hans Pålsson vid Musikhögskolan i Malmö.Utöver sin solokarriär har Ilpha arbetat bl.a. vid den Kongelige Opera i Köpenhamn och Malmö Opera. Hennes program kombinerar ofta en klassisk repertoar med en modern tolkning av den klassiska musiken.

Produktion

Producent – Leena Malkki

Leena är grundare till Operafabriken och har sedan år 2010 arbetat som producent för Operafabrikens föreställningar och konserter. Hon är även frilansande sopran.

Regiassistent – Viktor Wenell

Utbildad teaterpedagog. Har även medverkat i flera olika föreställningar. Frilansar för närvarande som teaterledare och regissör i Malmö. Viktor är produktionens regiassistent och turnéledarassistent. 

Kostymdesign – Maria Tapper

Maria Tapper är en svensk kostymdesigner som är base- rad i Malmö och i Dublin. Hon arbetar som kostymde- signer/assistant/koordinator/sömmerska inom teater, dans, film, TV och opera. Hennes senaste uppdrag var för Ikea som kostymdesigner för Ikea katalogen 2017. Maria har många års erafarenhet av att jobba i både små och storskaliga produktioner, både som designer och assistant under inspelning och i produktions fas. Maria drivs av att lära och utveckla sig som person, både professionellt och individuellt. Hennes mål är att kunna utvecklas inom sitt arbetsfält och visa resultat genom att använda sina olika kunskaper och erfarenhet inom design och kostym. 

Make-up design – Cecilia Sundén

Cecilia Sundén arbetar som stylist och makeupartist inom mode och underhållning, men även som modell och skådespelare. Cecilia är uppväxt i Halmstad, men har bott utomlands en stor del av sitt yrkesliv. År 2005 flyttade hon till Vancouver, British Columbia (Kanada) och utbildade sig i Kosmetologi vid Blanche Macdonald Centre. Un- der de följande sex åren arbetade hon inom Vancouvers mode, film- och TV-industri som modell, skådespelare och make-up artist. De senaste åren har hon rest och jobbat utomlands bland annat i Australien och Norge. Cecilia är också grafiker: hennes eklektiska verk och samlin- gar har visats på olika festivaler och konventioner, på många gallerier och även presenterats på svensk tv. 

Grafisk formgivning och foto  – Maria Hegborn

Med en utbildning inom grafisk formgivning på Istituto Canossiano i Verona (Italien), samt en kandidatexamen i medieutbildningen Produktionsledare-Media på Malmö Högskola, frilansar Maria som produktions- och projekt- ledare, grafisk formgivare, fotograf och kreativ inspiratör. 

Make-up artist – Selina Borg

Projektioner – Max Lequeux & David Ronner

Praktikanter – Jennifer Bako, Felicia Wright

bottom of page