top of page

Press

Recensioner och artiklar 2012 – Romeo & Julia

Helsingborgs Dagblad (2012-08-02)

Förföriskt utan pompa

http://www.hd.se/kultur/scen/2012/08/02/ljuv-karlekslangtan

"Fem sångare. En pianist. En kista med ett rött sammetstyg överdraget. Ibland är det bra att påminnas om att god underhållning inte behöver vara mer komplicerad än så."

BLT (2012-08-01)

Opera är till för alla

http://www.sydostran.se/karlskrona/opera-ar-till-for-alla/

"Operafabriken vill sprida operan ut till allmänheten. I tisdags nådde den Karlskrona och Amiralitetskyrkan med operan Romeo och Julia.

Den ideella föreningen Operafabriken, baserad i Malmö, är en fristående teatergrupp som producerar sommaroperor. De vill få gemene man att upptäcka det magiska i operans värld. Den ska inte bara vara förbehållen en kulturelit.

Förra sommaren turnerade Operafabriken med operan Don Giovanni och i år har de satt upp Vincenzo Bellinis drama Romeo och Julia.

Efter att gästat Halland och Skåne var det i går kväll Karlskronabornas tur att få njuta av operan.

Den blev det sista programmet i Carlscrona Chamber Music Festival 2012. Ett knappt hundratal hade igår kväll hittat till Amiralitetskyrkan, Ulrica Pia.

Romeo och Julia är en berättelse om passion och kärlek. Två ungdomar slits på var sin sida av två rivaliserande släkter. Det tragiska slutet, då ungdomarna dör, är knappast obekant för någon.

Föreställningen gavs på italienska med en skådespelare, Henrik Andersson, som berättare. Han har också regisserat föreställningen. Operafabrikens producent är Leena Malkki. Hon startade den fria teatergruppen 2010 för att skapa en plattform för professionella sångare i början av deras karriärer."

Rose-Marie Axelsson

Operalogg (blogg) (2012-07)

Imponerande solistinsatser i Skanörs kyrka

http://www.operalogg.com/2012/07/bellinis-romeo-och-julia-imponerande.html

Trelleborgs Allehanda (2012-07)

De turnerar som Romeo och Julia

http://www.trelleborgsallehanda.se/kultur-och-nojen/de-turnerar-som-romeo-och-julia/

Helsingborgs Dagblad (2012-06-18)

Romeo & Julia till Krapperup

http://www.hd.se/2012-06-18/romeo-och-julia-till-krapperup

"Imponerande solistinsatser i Skanör kyrka- med Operafabriken. Det var en mycket trevlig operaupplevelse och där jag särskilt gladde mig åt lysande solistinsatser där Leena Malkki, som sjöng byxrollen som Romeo, och Frida Thor Bergström´s tolkning av Julia. Mycket förtjusande och trevligt!"

Mogens Andersson

"De är unga och djupt förälskade, men har samhället emot sig. På torsdagskvällen spelas Bellinioperan "Romeo och Julia" i Skanörs kyrka med operasångerskorna Leena Malkki och Frida Thor Bergström i huvudrollerna.

– Romeo och Julia är egentligen en berättelse om tolerans och förlåtelse. Det är ett budskap som är väl så aktuellt idag, säger Leena Malkki, som är producent för sommaroperan.

"I Capuleti e i Montecchi" skrevs av den italienska kompositören Vincenzo Bellini. Handlingen bygger på den ursprungliga myten om Romeo och Julia och baseras alltså inte på Shakespeares berömda verk, även om handlingen är likartad.

– Den har inte varit spelad i Sverige på 100 år, men det är en liten operajuvel som passar för ett mindre antal sångare, säger Leena Malkki som själv spelar Romeo i uppsättningen.

Att den manliga hjälten spelas av en kvinna är inget påhitt från 2000-talet. Under 1800-talet i Italien spelades unga män ofta av kvinnor och musiken är skriven för en sopran.

– I början skrattade vi mycket, men nu känner jag att jag är Romeo på scenen. Jag har tänkt mycket på min son och mina bröder när jag har format karaktären, säger Leena Malkki.

Operafabriken är ett relativt nystartat teatersällskap som gjorde sin första sommarturné förra året. Leena Malkki tog initiativ till gruppen av flera anledningar. Dels vill hon skapa en plattform för sig själv och andra okända operasångare, dels vill hon verka för ett rikare kulturliv i Sverige.

– Det behövs flera mindre sällskap som producerar live-kultur i Sverige. Det håller på att dö ut. Alla sitter framför tv:n och äter chips, men det är inte den upplevelsen du minns när du är 90 år. Det du minns är de riktiga upplevelserna, de där du känner riktiga vibrationer i kroppen, säger Leena Malkki.

Hon beklagar att opera har blivit ett nöje för en liten elit.

– Musiken är universell och passar alla generationer, men det är för mycket juveler och pälsar idag. Kulturen har blivit alldeles för segregerad. Klassisk musik är nästan förbjuden för vissa klasser. Arbetarklassen ska bara titta på fotboll, säger Leena Malkki.

Frida Thor Bergström som spelar Julia sjunger vanligtvis i Malmö Operas kör. Hon tycker att Romeo och Julia, eller "I Capuleti e i Montecchi", är en bra opera för den som inte är så van vid genren:

– Jag tror att den passar även nybörjare. Musiken är romantisk och det är en stark berättelse. Det blir nästan som ett skådespel, säger Frida Thor Bergström.

Föreställningen i Skanörs kyrka är den första i Skåne. Därefter väntar bland annat Svaneholms slott. De många olika miljöerna ställer stora krav på improvisationsförmåga hos de fem sångarna:

– Det är stor skillnad mot att sjunga på Malmö Operas stora scen. Man vet aldrig var dörren är, skrattar Frida Thor Bergström."

Emilia Söelund

"I augusti kommer en klassisk tragedi om kärlek över gränserna till nordvästra Skåne. Operafabriken spelar "Romeo och Julia" på Krapperups borg och Landskrona teater.

I denna Operafabrik fuskas det varken med frosseri, örfilar eller kyssar. De är alldeles äkta, precis som Mozarts musik", skrev HD:s Åsa Mälhammar om skånska operasällskapets uppsättning av "Don Giovanni" förra sommaren.

I år spelar Frida Thor Bergström och Leena Malkki rollerna som det älskande paret i Vincenzo Bellinis opera. "Romeo och Julia" kommer till Krapperups borg 3 augusti och till Landskrona teater 19 augusti."

bottom of page