top of page

Opera i Midvintertid – Jul 2018

Stig Fogh-Pressefoto2012.png

Stig Fogh Andersen – tenor

Stig Fogh Andersen är en av de mest eftertraktade hjältetenorerna i sin generation. Har har sjungit alla stora tenor-roller skrivna av Richard Wagner i de största teatrarna, bl.a. Metropolitan Opera i New York, Chicago Lyric Opera, Paris Opéra-Bastille, De Nederlandse Opera i Amsterdam, Royal Opera House Covent Garden i London, Munich State Opera, Deutsche Oper Berlin och New National Theatre i Tokyo. År 2012 i London adderade han Loge i Das Rheingold till sin repertoar, vilket innebär att han sjungit alla tenor-roller förutom Mime, i Der Ring des Nibelungen.

Förutom detta sjunger han en stor repertoar som inkluderar Herodes i Salome, titelrollen i Peter Grimes, The King of Naples i Thomas Adès’ The Tempest or Canio i I Pagliacci.

Stig är även utnämnd hovsångare.

http://www.stigandersen.com/svenska/

Bengt.jpg

Bengt Krantz – baryton

Bengt Krantz är utbildad vid Operastudio 67 1971–1974 och Statens Musikdramatiska skola 1974-1977. Har gjort ett 100-tal roller och arbetat vid bland annat Folkoperan, Kungliga Operan, Värmlandsoperan, Norrlandsoperan och Malmö Opera. Bland rollerna kan nämnas Falstaff, Rigoletto, Macbeth, Jag i Livet med en idiot, Mefistofeles i Faust, Amonasro i Aida, Germont i Traviata, Scarpia i Tosca, Rance i Flickan från Vilda Västern, Sharpless i Madame Butterfly, Ping i Turandot, Tonio i Pajazzo, Sulpice i Regementets dotter, Talaren och Papageno i Trollflöjten, de fyra basrollerna i Hoffmanns äventyr, The Old Doctor i Vanessa, Emanuel Swedenborg i Hemligheter, Don Alfonso i Cosi Fan Tutte, Don Magnifico i Askungen, Gerard i Andrea Chenier, Figaro i Barberaren i Sevilla, Barnaba i La Gioconda och Jag i Otello. Sedan säsongen 2007/2008 fast anställd solist vid Malmö Opera. Är ordförande för Jussi Björling-sällskapet sedan 2005. Har mottagit Svenska Dagbladets Operapris och tidskriften Operas Birgitpris och OVIS Orfeusstatyett.

 

www.bengtkrantz.se

Leena1Flyer.jpg

Leena Malkki – sopran

Leena blev tidigt uppmärksammad som barnsolist. Hon har fått sin klassiska utbildning huvudsakligen i Frankrike och Paris, där hon var elev för Robert Delmas, Raphael Sikorski och David Jones på den privata sångskolan Laboratoire de la Voix. Hon har sjungit roller som Grevinnan i Figaros Bröllop, Donna Elvira i Don Giovanni, Elisabetta i Maria Stuarda, Vitellia i Titus Mildhet, titelrollen i La Gioconda, Desdemona i Otello och titelrollen i senaste produktionen Norma. Hon arbetar som frilansande sopran och producent för Operafabriken sedan 2011.​

Johanna.jpg

Johanna Fiskaali – mezzosopran

Mezzosopranen Johanna Fiskaali har studerat sång under ledning av Maija Lauri i Uleåborg och operasångaren Janet Williams i Berlin. Idag studerar hon på Malmö Musikhögskola med Britta Johansson och Conny Antonov som lärare. Johanna har medverkat som solist i Bachs Juloratorium och Johannespassion, Pergolesis Stabat Mater och Mozarts Requiem. Bland hennes operaroller finns Häxan i Hans och Greta och den Tredje Damen i Trollflöjten, som hon har sjungit i Musikhögskolans produktion i Finland. Hon har även studerat rollerna som Erda i Wagners Das Rheingold och Magdalena i Verdis Rigoletto. I somras sjöng hon med stor bravur rollen som Clotilde i Operafabrikens produktion av Norma av Vincenzo Bellini.

Ilpha.jpg

Ilpha Kozhabekova – konsertpianist

Ilpha är utbildad konsertpianist vid Moskvakonservatoriet där så många av de senaste hundra årens berömda pianister har fostrats, som Rachmaninov, Asjkenazi, Gavrilov, Pletnev, Kern, Richter och Sofronitskij. Idag studerar hon för professor Hans Pålsson vid Musikhögskolan i Malmö.Utöver sin solokarriär har Ilpha arbetat bl.a. vid den Kongelige Opera i Köpenhamn och Malmö Opera. Hennes program kombinerar ofta en klassisk repertoar med en modern tolkning av den klassiska musiken.

bottom of page