top of page

Nordic Light – 2019

600 år187.jpg

Nils "Cavaradossi" Olsson – tenor

Tenoren Nils Olsson antogs till Operahögskolan i Stockholm 1994. Efter avslutad utbildning 1998 debuterade han som Cavaradossi i PuccinisToscapå Anhaltisches Theater i Dessau. 2003 representerade han Sverige i ”Cardiff Singer of the World”. Nils Olsson har tilldelats stipedium ur Gösta Folkes och Agneta Prytz’ fond förvaltad av Teaterorden TSO,Malmö stipendiefond 2009 och 2010 tilldelades han Jussi Björlingpriset av Jussi Björlingsällskapet, samt mottagit Joel Berglunds Stipendium och Lars Lönndahls Stipendium. Hans konsertdebut ägde rum år 2000. Han har bl.a. medverkat i Concertgebouw i Amsterdam, med De 7 Dödssynderna av Kurt Weill samt i ett konsertframförande av Kurt Weills Mahagonny på Royal Albert Hall i London 2000. Nils har varit verksam på San Francisco Opera, Glyndebourne, Staatsoper Stuttgart, Finlands Nationalopera, Nationaloperan i Prag samt Malmö Opera. Nils Olsson har en lång sångkarriär bakom sig i Husie en karriär som nu burit honom upp på de stora världsscenerna. Han är sedan flera år tillbaka verksam som solist och körist på Malmö Opera, i exempelvis Den flygande holländaren, Jesus Christ Superstar, Ariadne på Naxos, Prinsessan av Cypern och många flera. 

Bengt.jpg

Bengt Krantz – baryton

Bengt Krantz är utbildad vid Operastudio 67 1971–1974 och Statens Musikdramatiska skola 1974-1977. Han har under sin långa karriär kreerat över hundra roller och arbetat vid bland annat Folkoperan, Kungliga Operan, Värmlandsoperan, Norrlandsoperan och Malmö Opera. Bland rollerna kan nämnas titelrollerna i Falstaff, Rigoletto och Macbeth, Jag i Livet med en idiot, Mefistofeles i Faust, Amonasro i Aida, Germont i Traviata, Scarpia i Tosca, Rance i Flickan från Vilda Västern, Sharpless i Madama Butterfly, Ping i Turandot, Tonio i Pajazzo, Sulpice i Regementets dotter, Talaren och Papageno i Trollflöjten, de fyra basrollerna i Hoffmanns äventyr, The Old Doctor i Vanessa, Emanuel Swedenborg i för den honom komponerade operan Hemligheter, Don Alfonso i Cosi Fan Tutte, Don Magnifico i Askungen, Gerard i Andrea Chenier, Figaro i Barberaren i Sevilla, Barnaba i La Gioconda och Iago i Otello. Bengt har också framträtt på ett antal utländska operascener som exempelvis Edinburgh Festival, operan i York, Lintz, Opera Royal du Chateau de Versailles. Bengt är ordförande för Jussi Björling-sällskapet sedan 2005. Har mottagit Svenska Dagbladets Operapris, tidskriften Operas Birgitpris, OVIS Orfeusstatyett och den prestigefyllda medaljen Litteris et artibus för framstående konstnärliga insatser som operasångare.

 

www.bengtkrantz.se

Leena1Flyer.jpg

Leena Malkki – sopran

Leena blev tidigt uppmärksammad som barnsolist. Hon har fått sin klassiska utbildning huvudsakligen i Frankrike och Paris, där hon var elev för Robert Delmas, Raphael Sikorski och David Jones på den privata sångskolan Laboratoire de la Voix. Hon har sjungit roller som Grevinnan i Figaros Bröllop, Donna Elvira i Don Giovanni, Elisabetta i Maria Stuarda, Vitellia i Titus Mildhet, titelrollen i La Gioconda, Desdemona i Otello och titelrollen i senaste produktionen Norma. Hon arbetar som frilansande sopran och producent för Operafabriken sedan 2010.​

Stina.jpg

Stina Schmidt – mezzosopran

Danska Stina Schmidt är utexaminerad från Det Jyske Musikkonservatorium i Danmark och från Operaakademin i Köpenhamn. De senaste åren har hon bl.a. sjungit Helena i Faust och Helena på Malmö Opera, Gymnasist/Garderobiär i Lulu på Det Kgl. Teater, Senza i Reumertvinderen Andre Bygninger på Fynske Opera, Elektra i Steingrimur Rohloffs Lysist, Eva i Svend Hvitfeldts Lænker på Århus Sommaropera, Grimgerde i Valkyrian på Den Ny Opera, Mille i Feen på Det Kgl. Teater i Åen. Teater Feen i Åen, Alisa i Opera Hedelands Lucia di Lammermoor. Hon har även medverkat i kören i Bernsteins Mässa med Odense Symfoniorkester och som sångare i föreställningen Amadeus på Det Kgl. Teater. Stina har sjungit i konserter med Tivolis Symfoniorkester, Ensemble Midtvest, Odense Symfoniorkester, Sydjyllands Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester, Figura Ensemble och Athelas Sinfonietta. Tillsammans med Christine Raft bildar hon duon Schmidt & Raft och hon är en del av gruppen Nontardar, som arbetar för att förmedla opera i närbild. Under den kommande säsongen kan hon ses i Don Giovanni på Århus Sommaropera, i en nyskriven opera av Niels Marthinsen på Den Fynske Opera och i Dødens Købmand av Peter Bruun på Takkelloftet. Stina Schmidt har fått Sonning's Musikstipendium, Vilhelm Hansen Foundation's Grant och Edith Allers Memorial Grant. Med Operafabriken har Stina sjungit rollen som Sesto i Titus Mildhet (La clemenza di Tito) av Mozart, år 2014.

ElenaJordan.png

Elena Jordan – pianist

Elena är diplomerad vid Prags Musikaliska Akademi 1984 med ”Master of fine Arts”, vid konservatoriet i S:t Petersburg samt genom mästarklasser vid Liszts Musikaliska Akademi i Weimar. Hon är pristagare i Fryderyk Chopin Piano Competition i Marienbad 1980. Hon har varit verksam som konsertpianist, kammarmusiker och ackompanjatör i de flesta europeiska länder samt i Japan. 1984 fick hon fast tjänst på Konservatoriet i Prag och 1986 även på Prags Musikaliska Akademi. Elena arbetade 1988-1990 i Finland och sedan 1990 är hon bosatt i Sverige. Åren 2000-2008 var hon regelbundet anlitad som en av officiella ackompanjatörer vid Internationale Carl Nielsen Konkurrence. Hon är anställd som instuderare och repetitör på Malmö Opera och sedan 2008 också på Malmö Musikhögskola som instuderingslärare

bottom of page